Friday, April 27, 2007

La Istambul, Roby nu adună puncte dar capătă încredere şi experienţă.

Etapa a treia a motomondialului de viteză s-a desfăşurat în data de 22.04.2007 pe circuitul Istambul Park. Deschiderea au făcut-o "juniorii" de la 125, clasă în care aleargă şi Robert Mureşan, sigurul român prezent în motomondial.

După o primă sesiune de calificări dezastruoasă, în a doua, Roby a reuşit să urce abia pe locul 28 al grilei de start, dar spera sa recupereze în primele două viraje. Din păcate lucrurile nu au stat de loc aşa, Roby pierzând două poziţii în primul tur. Deşi motocicleta nu a mers chiar la nivelul aşteptărilor, timişoreanul a reuşit să urce opt locuri în cele 19 tururi.

La conducerea cursei s-a dat o luptă aprigă, nu mai puţin de opt piloţi terminând într-un ecart de 3.02 secunde. Ultimul tur a fost electrizant, Joan Olive şi Simone Corsi luptând până la ultima curbă. Câştig de cauză a avut italianul cu doar 89 de miimi în faţa lui Olive.

Deşi a ajuns abia pe locul ungurul Talmacsi păstreză primul loc în clasamentul general graţie victoriei din Catalunia şi locului secund din Quatar, dar şi datorită faptului că urmăritorii săi nu au reuşit clasificări mai bune (Pesek 6, Faubel 10). Vom vedea oare în 2007 un Gabor Talmacsi mai constant şi poate un titlu mondial în acestă zonă a Europei?

Robert Mureşan: ”Nu ştiu ce s-a întâmplat în cursă pentru că în warm-up totul părea promiţător şi speram să mă apropii de puncte pe circuitul acesta. Istanbul Park este un circuit dificil şi cred că m-am descurcat în final destul de bine pe această pistă. Acum deja ne pregătim pentru Marele Premiu al Chinei, unde sper să am o evoluţie bună şi să ma comport mult mai bine în perioadele de frânare care preced virajele.

Vreau să vă fac o surpriză, aşa că urmariţi #95 pentru că acest număr va aduce primele puncte romaneşti în Campionatul Mondial de Motociclism.”

La clasa 250 cmc am avut parte de o luptă între doi spanioli (Lorenzo şi Bautista) şi un italian (Dovizioso). Ultima schimbare de lider a avut loc chiar la finele ultimului tur, Dovizioso cucerind primul loc prontr-o depăşire de zile mari. Doar o zecime de secundă l-a despărţit pe acesta de Lorenzo.

În clasamentul provizoriu conduce tot Lorenzo care cu două victorii şi un loc secund acumulează 70 de puncte şi un avans de 18 puncte în faţa învingătorului de la Istambul Park.

La clasa regină Ducati a făcut legea. Stoner a dominat autoritar pe fondul unor probleme tehnice ale principalilor pretendenţi la titlul mondial. În primul tur Rossi a ieşit în decor şi a căzut pe locul 5. Spre finalul cursei această ieşire şi-a spus cuvântul asupra anvelopelor pilotul italian fiind forţat să termine în defensivă abia pe locul 10, chiar dacă la un momentdat ajunsese în poziţia secundă. Tony Elias nu a ruşit să se apropie de un Stoner aflat într-o formă excelentă şi a fost nevoit să se mulţumească în poziţia secundă.

Podiumul a fost completat de coechipierul lui Stoner, Ducati având motive de bucurie: în clasamentul constructorilor italienii (61 puncte) conduc cu 5 puncte în faţa celor de la Honda (56 puncte). Prin aceată a doua victorie în acest sezon australianul a trecut în faţa lui Rossi, cumulând 61 de puncte şi ridicând pretenţii serioase la titlu.


Il Dottore, cu cele 6 puncte cade pe locul secund dar cu un avantaj de 15 puncte în faţa urmăritorului său, Dani Pedrosa. Spaniolul a cauzat cel mai spectaculos carambolaj al zilei scoţându-l din cursă şi pe Colin Edwards şi Olivier Jacques. În acelaşi accident au mai fost implicaţi şi Chris Vermulen şi Szlvian Guintoli însă aceştia au reuşit să reintre pe pistă şi să termine cursa.

Campionul en-titre pare a nu găsi forma necesară pentru a-şi păstra numărul 1 pe motocicletă, Nicky Hayden terminând pentru a treia oară "în pluton". Cu doar 26 de puncte americanul va avea mult de recuperat pe parcursul sezonului.

sursa: promotor.ro