Monday, June 2, 2014

Exercitiu de 'rafinament golanesc'

 


In teorie, nu prea ai de ce sa construiesti o motocicleta rafinata pentru un golan. E o contradictie de termeni. Si totusi, aceasta contradictie a celor doi termeni nu i-a oprit pe nemtii de la BMW sa construiasca bijuteria din imagini. Denumita BMW "Concept Roadster" si dezvoltata in jurul boxerului racit cu aer si lichid, motocicleta ar putea deveni un succesor ultra-modern al lui Nine T.



Concept Roadster preia motorul lui R 1200 GS, insa renunta la vestimentatia de globe-trotter si la suspensia tele-lever (la fel ca si in cazul lui Nine T). In locul acesteia este adoptata o furca USD cu etriere radiale.

Chiar daca pentru orice 'hooligan bike', motorul este piesa de rezistenta, in cazul lui Concept Roadster, atentia pica pe detalii.

Cele mai importante doua elemente stilistice sunt codita din aluminiu si masca fata aproape plata. Prima este fabricata dintr-o bucata mare de aluminiu, rezultand o structura autoportanta cu aspect fluid, care a permis eliminarea oricarui element de caroserie. Masca frontala include un far cu LED-uri, de unde si dimeniunile extrem de compacte. 

Personajul in cauza se recomanda ca un stunt bike, dar unul cu rafinament. Pentru a scapa de barele specifice, bavarezii au adoptat o pereche de slidere montate pe capacele chiulaselor (probabil si acestea, ranforsate la randul lor).

Motorul este cunoscut si apreciat, ce-i drept nu in lumea in care vrea sa paseasca acum, ci in cea a motocicletelor de cursa lunga. Boxerul de 1170 cmc, care furnizeaza 125 CP si tot atatia Nm, nu poate avea pretentia sa intre in aceeasi liga cu KTM SuperDuke sau Aprilia Tuono V4R, dar compenseaza prin cuplul disponibil de la turatii joase (cel putin in versiunea montata pe R 1200 GS) si prin electronica rafinata.

Trebuie remarcat faptul ca ultima perioada ne-a adus cateva creatii impresionante, ce nu se inscriu in vreo categorie anume, chiar daca intra in segmentul nakedurilor. Vorbim desigur despre Brutale Dragster despre BMW R Nine T sau chiar despre Yamaha MT 09, motociclete la care emotia pilotajului primeaza in fata performantelor absolute. Sa fie oare aceasta viitoare categorie top-seller?

Sunt sigur ca roadsterul, in formul actuala, va ramane un concept extravagant, asa cum s-a intamplat si cu Lo Rider sau Concept 6, dar la fel de sigur sunt ca multe dintre elementele stilistice vor fi adoptate la viitorul R 1200 R, care ar putea aparea chiar de anul viitor.