Friday, March 23, 2007

Are incuietoare la rezervor!

fabrica de pusti si pistolete

Pe la inceputul secolului trecut Tarul Rusiei si-a tras fabrica de armament la Ijevsk.
Dupa ce l-au prins comunistii si l-au matrasit, i-au luat impicit si fabrica asta. Si pentru ca aveau nevoie de ceva acoperire pentru fabrica de armament au hotarat sa faca si motociclete. Au incercat ei sa scoata ceva dar pana la urma, dupa al doilea razboi mondial au facut ceea ce au facut ei mai bine: Au copiat ceva nemtesc. Au luat un DKW, l-au modificat dupa pofta inimii, adica mai deloc, si l-au bagat in productie de masa pentru popor. Si pt ca aveau nevoie de un nume i-au zis IZH (sau IJ asa cum il cunoastem noi romanii)
Dupa 40 si ceva de ani tot ceea ce iesea pe portile avea la baza acelasi DKW, dar ceva mai "modern".
Intre timp o alta mare natie comunista s-a apucat de produs motociclete. Chinezii au folosit cam aceeasi reteta, dar dupa ce au copiat vreo 20 de ani Jawa au trecut la copiat ceva mai nou: modele japoneze. Si uite asa, "inginerii" de la ijevsk au gasit la un producator cu ochii mici un motoras de 250 numa' bun de pus pe cadrul lui Planeta 5.

S-a nascut astfel o noua realizare a poporului comunist: Planeta 7. Cu frana pe tamburi si un design din vremurile negre ale motociclismului este european, Planeta 7 are tupeul sa scoata capul in lume. E dept, acum are pornire d'aia smechera, la buton.

Ei, da' Planeta 7 nu singurul IJ nou, mai e si PS 650 (probabil de la Planeta Sport). Cu monocilindrul Rotax de la BMW/Aprilia, acelasi motor cu care a incercat sa revina si Jawa. Marturisesc ca motocicleta ruseasca imi place mai mult decat cea venita din Cehia. Cel putin pare mai elaborata desi tind sa cred ca au fost aplicate aceleasi teorii ca si in cazul modelelor mai vechi. Spre exemplu calcularea unui cadru s-a facut dupa principiul:
- Ivan, ce teava mai avem in magazie?
- De un tol jumate, sefu.
- Bun, baga din aia!
Totusi, PS 650 arata mai bine decat orice motoreta ruseasca fabricata pana acum, chiar m-as incumeta sa ma urc pe una. Daca as si pleca de pe loc ramane de vazut.